DAB radio / DAB+ radio

Indkøb og opsætning af DAB-radio

På dækningskortet kan du se, hvordan mulighederne for modtagelse er i dit område. Hvis der på kortet for indendørs dækning angives "acceptabel" eller "reduceret dækning" bør du købe en radio, hvortil der kan sluttes en ekstern antenne. På kortet kan du også se, hvor nærmeste sendemast er, og dermed i hvilken retning antennen på din radio skal pege for at få optimal forbindelse.

Radiotyper

Du kan købe en helt ny radio eller en såkaldt adapter til eksisterende stereoanlæg og til bilradioer.

Når du køber en DAB-radio er det en god idé at vælge en type, der modtager alle typer radio sendt på FM/DAB og evt. WIFI.

En DAB-radio af DAB+ standarden kan også modtage de nuværende DAB-kanaler, hvorimod en ældre DAB-radio ikke kan modtage DAB+. De fleste digitale radioapparater/DAB-radioer, der sælges i dag, er DAB+.

DAB+ er en nyere version af DAB. Populært sagt giver DAB+ mulighed for at sende flere kanaler. Der er endnu ikke truffet politisk beslutning om introduktion af DAB+ i Danmark, men den langsigtede digitale radioplan i Danmark handler bl.a. om etablering af et regionalt opdelt sendenet, som skal indeholde alle regionale DR P4-kanaler og de mange lokale og regionale kommercielle radiostationer.

Radioen bør have en FM-modtager, specielt hvis du ønsker at kunne lytte til de lokale og regionale kanaler, som ikke kan udsendes via DAB i dag.

Vælger du en radio med WIFI, har du også adgang til alverdens netradiostationer, hvis du har trådløst internet i dit hjem.

Opsætning

Første gang du tænder din DAB-radio vil radioen typisk søge efter den nærmeste DAB-sender i dit område. Hvis søgningen ikke starter automatisk, skal du trykke på søgeknappen på radioen - det står beskrevet i den brugervejledning, der følger med radioen, hvad du præcist skal gøre. Når senderen er fundet og kanalerne indlæst, er det blot at vælge den kanal, du gerne vil lytte til.

Få hjælp til din digitale radio

Her på dr.dk/digitalradio har vi samlet en række typiske spørgsmål og svar omkring digital radio, så hvis du har problemer, kan du måske finde løsningen her. Det er altid en god idé at læse brugervejledningen til din DAB-radio grundigt. Ret henvendelse til din forhandler hvis du har andre problemer med din DAB-radio - find et overblik her.

Kilde: http://www.dr.dk/Temaer/digitalradio/artikler/20110317120333.htm
17. Mar. 2011 kl. 12:05 Opdateret 05. Mar. 2015 kl. 16:20
 
 

Sådan hører du digital radio

Du kan høre digital radio ved at anskaffe dig en DAB-radio, lytte på en computer eller en smartphone. En DAB-radio er ikke sværere at betjene end en FM-radio - tværtimod: den finder selv de forskellige stationer og så er det bare at vælge den kanal du gerne vil høre.

Digital radio på din DAB-radio

 
Første gang du tænder din DAB-radio, skal du sætte den til at søge efter DAB-senderne i dit område. Efter søgningen er afsluttet vises navnene på de udsendte kanaler på radioens display. Du kan nu vælge den kanal, som du gerne vil lytte til. I dag kan du både modtage digital radio fra et DAB og DAB+ signal. Populært sagt er DAB+ den nye version af DAB. DAB+ giver dig mulighed for at lytte til flere digitale kanaler. Har du en radio af DAB+standard, kan du også modtage de nuværende DAB-kanaler, hvorimod en ældre DAB-radio ikke kan modtage DAB+.

Digital radio på dit stereoanlæg

Du kan sagtens høre digital radio på dit stereoanlæg. Det kræver dog at du tilslutter en DAB-adapter og DAB-tuner. Tuneren/adapteren sættes i et strømstik og signalledningen tilsluttes (eks.) AUX-indgangen på anlægget. Mange tunere og adaptere leveres også med fjernbetjening og digital udgang. Har du allerede en FM-tuner til dit stereoanlæg, har du måske mulighed for at modtage kanalerne via din kabeludbyder.

Digital radio i din bil

Flere bilmærker på markedet integrerer allerede digital radio i deres nye modeller eller tilbyder eftermontering. Du kan også gøre brug af en DAB-adaptere, som er en lille anordning som modtager DAB-signalet og videresender det trådløst på FM-båndet til din gamle FM-bilradio. Det eneste du behøver, er strøm fra cigarettænderen og en DAB-antenne. For at få det bedst mulige resultat bør du få udskiftet FM-antennen med en type, der også er optimal til DAB, eller en antenne som klæbes op i bilens forrude.

Digital radio på din computer

På computeren kan du blot bruge DRs netradio, når du vil lytte til digital radio. Du finder og åbner DRs netradio på dr.dk/radio eller ved at klikke her.

Digital radio på din smartphone eller tablet

Vil du lytte til digital radio på din smartphone eller tablet, skal du downloade DRs radio app. Du kan hente den nye version af DR Radio i App Store (Apple) eller Google Play Butik (Android) via de direkte links nedenfor.

Hent til iPhone (App Store/Apple) Hent til Android (Google Play butik)

Kilde: http://www.dr.dk/Temaer/digitalradio/artikler/20110322111907.htm
20. Mar. 2011 kl. 11:21 Opdateret 09. Mar. 2015 kl. 10:58